Mecburiyetimiz olmadığı halde Myanmardaki Depreme gitmiyormusunuz.? diye soran arkadaşlar/kişiler .. Elbette O ülkede gidip kurtarma çalışmalarında bulunmak isterdik. Ne yazıkki Ekip üyelerimizi ve ekipmanlarımızı o ülkeye götürecek ( Uçak biletleri,kargo ücretleri,Yiyecek,yakıt vb ) getirecek bütçeye sahip değiliz..Destek olmak isteyen olur ise oturur konuşuruz.. Unutmayın bizler kurtarma çalışmalarını maaş karşılığında yapan resmi kurum elemanları değil tamamı gönüllülerden oluşan Arama Kurtarma ekibiyiz..
#deprem #myanmar #911aramakurtarmaderneği #911sar
Myanmar’da 28 Mart’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde en az 2 bin 56 kişi yaşamını yitirdi. Enkaz altında kalanları arama çalışmaları sürüyor, bilgiye erişim ise son derece kısıtlı. Peki deprem neden bu kadar yıkıcı oldu?
Deprem nerede oldu?
ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne (USGS) göre depremin merkez üssü, Myanmar’ın Sagaing kentine 16 kilometre uzaklıkta. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Mandalay’a yakın.
Yerel saatle 12:50’de gerçekleşen ilk depremin ardından, 12 dakika sonra 6.4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı yaşandı. Artçı sarsıntılar hâlâ sürüyor.
Hangi bölgeler etkilendi?
Yollar çöktü, köprüler yıkıldı, çok sayıda binayı yerle bir oldu.
Myanmar ordusunun açıklamasına göre yalnızca Mandalay bölgesinde bin 591 ev hasar gördü. Enkaz altındakilere ulaşmak isteyen kurtarma ekipleri çıplak elle kazı yapıyor.
Sarsıntılar yalnızca Myanmar’la sınırlı kalmadı; Tayland ve Çin’in güneybatı bölgelerinde de kuvvetli şekilde hissedildi. Tayland’ın başkenti Bangkok’ta yarım kalan bir gökdelen yıkıldı; çatılardaki yüzme havuzlarının suları binaların kenarlarından taştı.
7,7 büyüklüğüyle “büyük” olarak sınıflandırılan bu deprem, ciddi hasar yaratma potansiyeline sahipti. 2004’te Endonezya açıklarında meydana gelen 9.1’lik deprem ve ardından gelen tsunami, 228 binden fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.
Myanmar’dan bilgi almak neden bu kadar zor?
Ülkede 2021’deki askeri darbenin ardından neredeyse tüm medya devletin kontrolüne geçti. Yerel radyolar, televizyonlar ve internet erişimi büyük ölçüde kısıtlı.
Depremden etkilenen bölgelerde mobil iletişim neredeyse tamamen kesildi. Elektriği olmayan on binlerce kişiyle iletişim kurmak da oldukça güç. Yabancı gazetecilerin ülkeye resmî yollarla girmesi ise nadiren mümkün.
Yardımlar ulaşabiliyor mu?
Askeri yönetimin nadiren yaptığı çağrılardan biri sonrası Çin ve Hindistan’dan gelen ilk yardımlar ülkeye ulaştı.
Tayland, Malezya, Singapur ve Rusya’dan da destek geldi.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü, acil insani yardım için 100 milyon dolarlık bir çağrı yaptı. Yabancı kurtarma ekipleri de yerel ekiplerle birlikte çalışıyor.
Çatışmalar yardım çalışmalarını nasıl etkiliyor?
Askeri yönetime karşı kurulan Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), silahlı kolu olan Halk Savunma Gücü’nün (PDF) depremden etkilenen bölgelerde iki hafta boyunca saldırılarını durduracağını açıkladı. Ancak bu kararın etkisi belirsiz; zira bazı etnik silahlı gruplar NUG’den bağımsız hareket ediyor.
Öte yandan askeri yönetim bazı bölgelerde hava saldırılarına devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), bu saldırıları “tamamen akıl dışı ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Bölgeye seyahat etmek güvenli mi?
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 29 Mart’ta yaptığı açıklamada depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu, Türkiye’nin gerekli desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Türkiye’den herhangi bir seyahat uyarısı yapılmadı ancak diğer ülkeler Myanmar’ın güvenlik durumunun “bir anda kötüleşebileceği” uyarısında bulunuyor.
Kaynak: BBC