Yangın İle İlgili Soruları Biz Sorduk Dernek Genel Başkanımız Mustafa Gürsoy Cevapladı!
  1. Anasayfa
  2. Faaliyetlerimiz

Yangın İle İlgili Soruları Biz Sorduk Dernek Genel Başkanımız Mustafa Gürsoy Cevapladı!

  1. 🖊️Yangın anında evde veya iş yerinde nasıl hareket edilmelidir?

—Her türlü tehlike anında olduğu gibi yangın anında da önceliğimiz sakin kalmaktır. Panik yapmamak ve bulunduğumuz ortamdaki insanları panikten uzak tutmak önemlidir.

-Yanan maddenin cinsine göre yangın müdahale yöntemleri uygulanmalıdır, örneğin yağ yangınlarına ve elektrik yangınlarına su ile kesinlikle müdahale edilmemelidir çünkü yağ yangınlarında su ile müdahale yangını büyütür, elektrik yangınlarında ise ortamda elekrik çarpılmalarına neden olabilir.

—Yangın küçükse müdahale edilmelidir büyükse bireysel müdahaleden kaçınılmalı profesyonelllere haber verilmelidir.

—Yangın müdahale edilmez ya da müdahale yetersiz kalırsa “1 DAKİKADA” büyür ve 3 dakikada FELAKETE dönüşür.

—O yüzden ikinci olarak “var olması gereken” yangın alarmını çalıştırmamız gerekiyor. Acil durumlar için hazırlanan alarmı devreye sokmak, diğer insanların yangın olduğunu anlamalarını sağlar.

—Yangının çıkış noktasına yakınsak- yakın mesafede bulunuyorsak yangın söndürücü ile yangına müdahale etmemiz gerekir.

—Çıktığı anda yangına müdahale edilip söndürülemez ise 3 dakikada felakete dönüşebileceği için diğer taraftan da her türlü felaket ihtimaline karşı binayı tahliye etmek gerekir. Acil çıkış merdivenlerini kullanarak binayı tahliye etmek en doğru seçenektir. 

Tahliye edilirken odalardan çıkarken kapıları kapatmak, yangının hızlı ilerlemesini durdurur. 

—Yangın anında “daha önceden acil eylem planlarında belirlenen noktalarda buluşmak” olası kayıpları önleyici bir durumdur.

***

🖊️ En büyük hatalar nelerdir?

Yangın anında en büyük hatalar,

-Paniğe kapılmak (Panik hali, insanların büyük hatalar yapmasına neden olur.)

-Asansörleri kullanmak (Yangın sırasında asansörleri kullanmak tehlikelidir çünkü elektrik kesilmesi ile mahsur kalınması, yangın alanına ulaşma tehlikesi oluşması ve asansör boşluğunun baca görevi görüp zehirli duman ile dolması sonucu gibi ölümcül riskler taşır.)

-Kıyafetlerin tutuşması durumunda yanlış hareket etmek (Kıyafetler tutuştuğunda, koşulursa tutuşan bölgedeki alevler daha çok artar, o yüzden battaniye gibi bir cisimle ya da yerde yuvarlanarak kıyafetler söndürülmelidir.)

—Görünülmeyen alanlara saklanmak (yangın sırasında kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını engelleyebilir.)

***

🖊️Yangına müdahale ederken yangın tüpü kullanımı konusunda halkın en sık yaptığı yanlışlar neler?

—Yangın tüpü dolumu, profesyonellik gerektiren bir işlemdir ve lisanssız kişilere dolum yaptırılması tüpün performansını olumsuz etkiler, bu yüzden tüpler çalışmayabilir. Dolum sırasında basıncın yanlış ayarlanması, tüpün işlevsiz hale gelmesine yol açabilir.

—Her yangın tüpü belirli bir yangın türüne uygun olarak tasarlanmıştır, elektrik yangınlarında farklı, kimyasal yangınlarda farklı vs gibi; yani yanlış madde kullanımı tüpün içindeki söndürücü maddenin etkisiz kalmasına neden olur. 

—Yangın tüpü kullanıldıktan sonra “az ya da tamamı” ne kadar kullanılmış olursa olsun yeniden doldurulmalıdır, gecikmeli dolum tüpün yangın anında boş kalmasına neden olur. Bir kez kullanılan yangın tüpü içinde varolsn madde az kalmış kalmış olsa dahi bir daha kullanılamaz, tüpün içinde kalan madde sonraki bir müdahalede etkisiz kalır. Dolum sırasında kullanılan ekipmanların temiz olmaması, tüpün içindeki maddenin kirlenmesine ve ömrünün kısalmasına yol açar.

—Dolum işlemi sonrası tüpün üzerine dolum tarihi ve son kullanma tarihi yazılmaması, tüpün dolum geçmişini takip etmeyi zorlaştırır. 

***

🖊️Yangın anında, Bandırma’daki mahallelerde yaşayanların alması gereken ilk önlemler nelerdir?

— Yangının müdahale edilmez ise “1 dakikada BÜYÜYÜP, 3 DAKİKADA FELAKETE DÖNÜŞECEĞİ” bilgisini öncelikle beynimize yerleştirmemiz gerekiyor. Bu durumda da ilk önlemin öncelikle yangın tehlikesini oluşturan risklerin ortadan kaldırılması olduğunu yani önleyici tedbirler alınması gerektiğini de bilelim.

Yangın tehlikesini oluşturacak risklerin tespiti için düzenli kontrollerimizi yapalım ve eğitimlerimizi mutlaka alalım. Bütün binalarda yangın tüplerinin mutlaka bulunması gerekir. Yangın tüpleri, her 25 metrede bir yerleştirilmelidir. Bu tüpler, yerden 30-40 cm yukarıda, duvara asılı bir şekilde bulunmalıdır ve düzenli aralıklarla da kontrollerinin sağlanması gerekir. Eğer koridor uzunluğu 25 metreyi geçiyorsa, 2 veya 3 tüp yerleştirilebilir. Bu durum, binanın büyüklüğüne ve yapısına bağlı olarak değişebilir.

—Her binada binanın büyüklüğüne bağlı olarak yangın merdiveni olmalıdır. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermelidir. Özellikle bilmediğimiz bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz ki bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından önemlidir. Yangın merdivenleri kilitli olmamalı, tahliyeyi engelleyecek eşyalarla doldurulmamalı, kat numaraları ile katlar belirtilmeli, yangın merdiveni  kapıları yanmaz nitelikte olmalı ve oluşan zehirli dumanı içeri alacak baca görevi görmemelidir.

—Acil yardım butonu ve yangın dolabı bulunmalı, bu buton yangın anında kırılarak yangın başladığına dair uyarı verilmelidir. Bu uyarı, yüksek sesle duyulabilir, insanlar tahliye edilebilir.

—Karanlıkta, yangın talimatları okumanın mümkün olmaması sebebiyle acil çıkış ışığı olmalı ve elektrikler kesildiği anda akü, jeneratör, batarya gibi sistemlerle bu talimatlar beslenerek özellikle çıkış yönleri mutlaka göstermelidir, ve bu talimatlar belli bir süre ısıya dayanıklı malzemeler ile imal edilmiş olmalıdır. Binalarda yangın dolabı bulunmalı, yangın dolabının içinde genellikle 25 metre uzunluğunda bir alana erişim sağlayan hortum olmalıdır.

🖊️ Özelikle dar sokaklar ve yoğun yerleşim alanlarında yangına müdahale nasıl yapılmalı?

—Bu durum, itfaiye araçlarının ve acil müdahale araçlarının yangına müdahale edebilmesi için oldukça büyük bir sorundur. O yüzden bilinçli vatandaşlar yetiştirip onları eğitmemiz şarttır.  İnsanların tehlike anında tehlike alanını hızlıca terk etmesi için sokaklardaki araçlarını  çıkışa uygun şekilde ve herhangi bir tehlike anında “ACİL MÜDAHALE ARAÇLARININ” geçişine engel olmayacak şekilde park etmeleri gerektiğini eğitimlerle ya da kamu spotları ile vurgulamak gerekir.

—Dar sokaklara uygun acil müdahale araçları da temin edilebilir.

***

🖊️

Yangın sırasında dumanın bulunduğu ortamda nasıl davranmalıyız? Dumanın etkisi altına girmemek için ne tür önlemler alabiliriz?

—Dumanlı bir ortamda emekleyerek veya çömelerek ilerlemek daha güvenlidir, çünkü duman yukarı doğru yükseldiği için zemine yakın  ihtiyaç duyulan oksijen miktarına ulaşılabilir. Ayrıca ıslak bir bezle ağzı ve burnu kapatmak nefes almayı kolaylaştırır.

***

🖊️

Elektrik panoları ve cihazların olduğu alanlarda yangın başladığında nasıl bir güvenlik prosedürü izlenmeli?

Her türlü yangında geçerli olmak üzere,

“YANGIN KÜÇÜKSE MÜDAHALE ET, BÜYÜKSE UZAKLAŞ, PROFESYONELLLERE HABAR VER!”

Yani, unutmayalım yangın söndürücü yoksa veya alevler hızla büyüme eğilimindeyse, bireysel müdahale yerine mutlaka itfaiyeye haber verilmelidir.

“Elektrik yangınlarına su ile müdahale edilmez!” bilgisini de bir slogan şeklinde aklımızın bir köşesine yerleştirelim…

Sonra,

—İlk olarak, alevlere müdahale yerine bina içindeki insanların güvenliği sağlayarak, yangın alanı hemen terk edilmeli ve tahliye gerçekleştirilmelidir. 

—Eğer güvenli bir şekilde yapılabiliyorsa, sigorta kutusu aracılığıyla elektrik akımı kesilmelidir.

—Elektrik yangınlarına müdahale için C sınıfı yangın söndürücüler kullanılmalıdır.

Bunlar,

Kuru kimyasal tozlu söndürücüler, amonyum sülfat ve potasyum bikarbonat gibi maddeler içerir ve elektrikli cihazların ve tesisatın üzerine doğrudan püskürtülebilir. 

Karbondioksitli söndürücüler, ortamdaki oksijen miktarını azaltarak yangının yayılmasını engeller. Bu tür söndürücüler, yalıtkan özellikleri sayesinde elektrik yangınlarında en çok tercih edilenlerdir.

—Söndürücüyü kullanmak için güvenlik pimi çıkarılmalı ve püskürtme ucu yangın kaynağına yönlendirilmelidir. 

***

🖊️Yangın anında kapalı alanda yakalanan bir kişi için en güvenli yerler nerelerdir? Hangi alanlardan kaçınılmalıdır?

Yangın anında güvenli yerler;

—Kapı ve pencereleri kapalı olan odalar (Yangının diğer alanlara yayılmasını engellemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır.)

—Cam kenarları (Dışarıdaki kişilerle iletişime geçmek ve yardım istemek için camlardan dışarı bakılmalıdır.)

—Sürünerek ve eğilerek hareket etmek (Duman yoğunluğu fazla ise, ağız ve burun bölgesi mendil veya ıslak bez ile kapatılarak sürünerek ve eğilerek hareket edilmelidir.)

Kaçınılması gereken alanlar:

-Yatak altları ve dolap içleri (Bu alanlar yangın ekipleri gelene kadar saklanılmak için uygun değildir, çünkü kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını engeller.)

-Asansörler (Yangın sırasında asansörler kullanılmamalıdır.)

***

🖊️

Yangın anında kapalı alanda mahsur kalmamak için hangi yolları tercih etmeliyiz?

—Sakin olmak ve doğru kararlar vermek önemlidir. 

Hemen 110’u arayarak durumu bildirmek; yangında oluşan zehirli gazlardan korunmak için ağzınızı ve burnunuzu ıslak bir bezle kapatmak; yangın alarmını çalıştırarak diğer insanları uyarmak ve tahliye sürecini başlatmak; mümkün olduğunca alçakta hareket etmek, gerekirse sürünerek ilerlemek; bir kapıyı açmadan önce sıcaklığını kontrol etmek, sıcaksa açmamak; önceden belirlenen rotaları kullanaraktahliyeye başlayarak binayı terk etme gerekir.

***

🖊️

Yangın merdivenleri ve acil çıkışlar konusunda binalarda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

—Yukarıda da belirttiğimiz gibi, her binada binanın büyüklüğüne bağlı olarak yangın merdiveni olmalıdır. Katlarda kat planı yer almalı. Bu plan, her kattaki kişilerin nasıl tahliye olacağını ve hangi yollardan kurtulacaklarını göstermelidir. Özellikle bilmediğimiz bir binaya, otele ya da hastaneye gittiğimizde bu tür bilgilendirmeleri mutlaka incelemeliyiz ki bu bilgiler, yangın anında nasıl hareket edeceğimizi bilmemiz açısından önemlidir. Yangın merdivenleri kilitli olmamalı, tahliyeyi engelleyecek eşyalarla doldurulmamalı, kat numaraları ile katlar belirtilmeli, yangın merdiveni  kapıları yanmaz nitelikte olmalı ve oluşan zehirli dumanı içeri almayacak filitreleme olmakı, zehirli dumanları içeri alacak baca görevi niteliğinde olmamalı, zehirli gazların yangın merdiveni içerisine girmesini engelleyen yangın merdiveni içinde içeride  artı basınçlı fanlar olmalıdır.

***

Ve mutlaka yangının sonrası kontrolde, yangın söndürüldükten sonra etraf dikkatlice kontrol edilmeli ve herhangi bir sıcaklık veya duman belirtisi olup olmadığı gözlemlenmelidir. Ayrıca, yangın sonrasında elektrik tesisatı mutlaka ama mutlaka bir profesyonele kontrol ettirilmelidir.

İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir